perjantai 20. toukokuuta 2016

Perjantaipäivitys ~ Avoimen opintopolku oppilaan näkökulmasta


Minua olisi helpottanut varmasti paljon se, jos oisin löytänyt kokemuksia netistä avoimesta opintopolusta ja miten se toimii edes. Siispä aion tehdä omasta kokemuksestani päivityksen, jos se vaikka helpottaisi edes yhden ihmisen elämää.

Kyseessä on siis SAMK ja avoimen opintopolku kuvaitaiteen opintoihin.

Miten pääsin polkuopiskelijaksi?

Kuulin tästä systeemistä pääsykokeissa, mutta siitä ei paljoa puhuttu. Tarkemmin sain tietää, kun yksi oppilas kertoi jonkun tulleen avoimen kautta opiskelijaksi. Kiinnostuin tietty miten se toimii ja otin selvää koulun omilta sivuilta ja avoimen AMK:n vastaavalta.

Kursseille ilmottautuminen tapahtuu koulun omilla sivuilla avoimen kurssi-ilmottautumisen kautta, mutta tässä seuraakin jännä juttu! Kuulin yhdeltä opettajalta, etteivät he valitse kursseille kuin sellaisia, jotka jäi hieman riman alle pääsykokeissa.
Eli toisin sanoen kuka tahansa ei voi ilmeisesti pöllähtää vaan avoimeen. Jos haluaa avoimelle opintopolulle niin on myös pärjättävä kohtalaisesti pääsykokeissa.

Ilmoitusta avoimesta opiskelusta en kaite saanut mitenkään, vaan itse soitin ja kysyin, että olenko kursseilla. Avoimen vastaava myös kertoi minulle väärän aloituspäivän ja saavuin koululle kaksi viikkoa myöhässä. Omien aivojen käyttö ja oma aktiivisuus on siis hyvin kannattavaa, ettei töpeksi tuolleen.

Opiskelu avoimessa

Miten sitten opiskelu avoimen kautta eroaa tavallisesta? No, mm näin:

  • Ei opiskelijaetuuksia (matkahuollon/vr:n alennusta ei ole, eikä kela korvaa aterioita)
  • Ei mahdollisuutta opintotukeen tai opintolainaan
  • Kurssit maksa 1op/10€ (tosin sain kurssialennusta, kun oli niin paljon)
  • Ei voi (ilmeisesti) kuulua oppilaskuntaan tai alkaa tuutoriksi 
Itse opiskelin työttömyystuella, jolloin "vaarana" voi olla työt. Opettajat tuossa koulussa olivat reiluja ja antoivat myös meidän avoimen tyyppien käyttää materiaaleja ilmaiseksi, kuten tutkinto-opiskelijat saavat. Olin odottanut materiaalimaksuja, mutta niitä ei onneksi ollut.

Hakeminen tutkinto-opiskelijaksi

Hakeminen tapahtuu toukukuun alussa erillishaun kautta. Pääsykokeita tai haastattelua ei ole, vaan kaikki joilla on 45op pääsevät suoraan kouluun. Varmistuksen opiskelupaikasta saa kesäkuussa. 
Myös edellisissä kouluissa saadut pisteet voidaan lukea hyväksi, mutta en usko, että suoraan muualta voisi päästä tänne noin vaan. Varmaan edes muutama ykkösen kurssi pitää käydä täällä.

45op? Koulun sivuilla luki, että 60op ja haastattelu?
Ei ole. Soittelin tyypeille jotka hoitaa asiaa ja kuulin itsekin asiasta vasta puhelimen välityksellä. Yllättihän se, koska luulin tämän olevan vaikeampaa :D 


-------

Sellainen oli miun kokemus tästä projektista. Nyt vain odottelen hyväksymiskirjettä, mutta en stressaa siitä kun tyyppi puhelimessa kuulosti niin vakuuttavalta sanoessaan ettei karsintaa ole

2 kommenttia: