perjantai 22. tammikuuta 2016

Perjantaipäivitys ~ Kuvanveistoa ja haaveita

Vielä kesken.


Viikko on vierähtänyt ja tuo työ tuossa yläpuolella on täysin valmis. Miksi ei ole lisää kuvia? No, torstai oli kauhean hetkinen päivä, kun tein savesta kipsivaloksen yhdessä päivässä.

Torstai aamuna muotoilin työni loppuun ja vähä ennen puoltapäivää pääsin työskentelemään valamisluokkaan. Tein savesta "muurin" työni ympäri kipsausta varten. Kun muuri oli tarpeeksi tukeva (työ varmasti irti laudasta) vedin pohjaan rypsiöljy-mäntysuopa-vesiseoksen, ettei se tartu kiinni.
Sitten sekoitin kipsivaloksen kipsin ja levitin muurien sisälle ja työn päälle. Paukutin työtä pöytään, että kuplat nousevat pois ja odottelin puolisen tuntia, että työ alkaa kuumeta (se oikeasti kuumuu kovettuessaan niin, että voi lämmittää sormiaan siinä). Siitä seurasi saven kaapiminen irti muotista ja se olikin oikeastaan aika helppoa, kun savi on puolikovaa ja lähti isona laattana irti mukavasti.

Muotin pesu ja tärkeä vaihe: päästöjen tekeminen eli kaikki muodot piti olla tuollasiai kuten ylemmässä kuvassa päähineen sulat. Muuten muotti voi rikkoa kipsivaloksen irrottaessa. Ne hinkattuani vesin huolellisesti joka kohtaan muotissa vesilasia, jonka nimestä kyllä tapahtui kaikenlaisia hämmennyksiä kun vesilasi ja vesilasi. Haha ;D

Lopulta pääsin kaatamaan muottiini valkoisen kipsin ja paukuttamaan kuplat pois. Jähmettymisen alkaessa laitoin taakse kolme koukkua, että painava työ ei tule alas seinältä. Sitten vain jännitin ja odotin.

Tullessani irroittamaan muottia kipsistä oli toinen luokka saapunut opettajan ohjaukseen ja muiden tuijotuksen alla sain työstää koko työn hermostuttavinta osuutta: muotin irroitus. Omaksi yllätyksekseni muotti lähti kolmessa osassa irti ja työ säilyi ehjänä ja oli varsin hyvin onnistunut. En olisi voinut olla tyytyväisempi.

Lopuksi työstin kuplakuopat kipsillä täyteen, hioin reunat ja siloitin joitakin kohtia. Työ pääsi lepäämään patterin päälle ja ensi viikolla alkaa uusi työ.

Kirjoitin tämän aika tarkasti itseäni varten, että muistan vielä viidenkin vuoden päästä miten tämä tehtiin.

---

Olen lähdössä huhtikuussa Englantiin käymään Koalan luokse taas, joten olen maalannut ahkerasti pieniä maalauksia myyntiin. Tähän mennessä olen kerännyt jo lentolippujen ja junien hinnan. Tässä muutamia myytyjä:
2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia hommia nuo teidän työt. Ja tuo pöllö - se on niin hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nää on kyl mielenkiintosii. Ihanaa tehdä vihdoin jotain omasta päästä, eikä kopioida vaan jotain kipsimallia.

      Poista