torstai 22. helmikuuta 2018

Sarjispäivikset 1

Ensinmäinen sivu koskaan. 02.09.2010.
 Aion tehdä pienen katsauksen sarjakuvapäiväkirjojeni historiaan ja tyyliin, koska sarjikset on minulle tärkeä osa arkea. Sarjakuvapäiväkirjat ei ole kytköksessä minulla maalaustyyliin, piirtotyyliin tai mihikään, vaan se on vapaata sotkua, joka vaan syntyy.

Aloitin sarjakuvapäiväkirjan pitämisen Limingassa, sarjiskoulussa. Se oli kurssi ja pakko myöntää, etten aluksi tiennyt mistä piirrän ja mitä kerron. Koko ajatus siitä, että kerron elämästäni oli hölmö. Kolme ensimäistä viikkoa puristin väkisin sarjakuvia ulos kynästäni enkä tiennyt mitä teen, miten piirrän itseni ja millä teen.

Sitten huomasin, että en voi lopettaa. Olin koukussa. Lopullisesti.

No, tämä ei ole tänään uusin sivu, mutta on ainakin uusimmasta päiviksestä. 14-16.2.2018.
Sarjakuvapäiväkirja numero kaksi. 25.09.2010.
Aluksi into piirtää oli kovempi kuin järjellisyys tai luettavuus. Aiheet kimpoili seinästä seinään. Välillä kerroin päivistäni, tapahtumista, sitten unista ja väliin ehti tyyliin kaikki luokkatoveritkin piirtää päiväkirjaan.

Päiväkirja numero kolmosen kansi. Pyysin luokkatovereitani piirtämään minut sellaisena kun he minut näkevät.
Sarjakuvapäiväkirja numero kolme oli minulla käännöskohta. Kokeilen akvarelleja ja se oli menoa se. Olin kertakaikkiaan vihannut akvarelleja ehkä vuosi aikaisemmin, sitten tehnyt jonkinlaisen sovun niiden kanssa, mutta nyt... nyt rakastuin palavasti!

Aloin piirtämään itseni myös ilman silmälaseja, koska näytin kerta kaikkiaan liian fiksulta ne päässä.

09.02.2011. Sarjakuvapäiväkirja numero kolme.
 Leikin väreillä, tein uusia juttuja ja kokeilin kaikkea. Osa sivuista olikin aikamoista värisotkua. Tuntui, ettei päivässä tunnit riitä, kun halusin vain maalata. Minulle tämä päiväkirja on rakas, koska silloin löysin värit.

11.02.2011. Sarjakuvapäiväkirja numero kolme.
 Välillä merkintöjä ja värejä oli sivuilla niin paljon, ettei niistä aina edes tolkkua saanut. Enkä välittänyt oliko merkinnät kauniita vai ei. Pääsin eroon täydellisyyden tavoittelusta ja se oli ihanaa. Myös tyylini alkoi vakiintua hitaasti ja varmasti. Se nopeutti piirtämistä huomattavasti.

Olisin voinut helposti skannata koko kirjan tänne, koska kokeilin niiiin paljon eri asioita. Tässä nyt kuitenkin vain kolme aukeamaa.

7.4.2011. Sarjakuvapäiväkirja kolme.
Minulle oli vakiintunut maneeri käyttää vain mustia 0,1 tusseja, mutta tänne kirjaan kokeilin Pentelin bruspenia, seepiaa, mustetta, teriä ja kaikkea mahdollista. Yllä oleva aukeama on tehty seepialla ja terällä.
Välillä piirsin suoraan ja välillä luonnostelin karkeasti alle.

24.4.2011. Sarjakuvapäiväkirja neljä.
Tein jonkin aikaa terillä asioita ja tajusin, että haluan lukea näitä myös myöhemmin, joten tein vihdoinkin luettavampaa jälkeä. Tyylini oli jo vakinaistunut, muttei jähmettynyt. Annoin sen sen elää omaa elämää. Tein paljon piirtohaasteita ja muita juttuja myös päiväkirjoihin.

Sitten sarjakuvakoulu loppui osaltani. Tuntui yllättäen oudolta, etten olekkaan enää sarjakuvapiirtäjien ympäröimänä ja jouduin opettelamaan piirtämään keskenäni. Sairastuin myös kesällä 2011 masennukseen ja se näkyi kyllä merkinnöissä paljon. En ole kaikkia merkintöjä sairaudesta skannannut tänne, koska ne ovat henkilökohtaisia.

20.-21.7.2011. Sarjakuvapäiväkirja neljä.
Kesä 2011 on hirvein kesä koko elämäni aikana. Se oli suorastaan pohjanoteerous. Lupasin perheelleni, etten tapa itseäni ja onnistuin pitämään sen lupauksen.

6.10.2011. Sarjakuvapäiväkirja viisi.
Vaikka möngin taudin seassa, pidin silti päiväkirjaa. Se oli pinttynyt tapa ja oikeastaan olen iloinen, että tein kaikesta merkinnän: oli ne miten hirveitä asioita hyvänsä. Ne muistuttaa minua nykyään siitä, miten paljon paremmin asiat ovat.

Kokeilen myös puuväreillä värittämistä kuten kuvasta näkyy! Kesällä myös vakiintui tavaksi värittää ahdistus- ja masennusmerkinnät kirkkailla sinisillä.

16-17.10.2011. Sarjakuvapäiväkirja viisi.
Välillä piirsin ja kokeilin elämääni liittymättömiä, hassuja sarjakuvia päivikseen, kuten tuo Heroes Might and Magic-sarjakuva. Kokeilin myös sekatekniikkaa paljon, joissa saatoin yhdistää tusseja, puuvärejä, akvarelleja, mustetta... Kaikki vaan sekasin!

28.-29.11.2011. Sarjakuvapäiväkirja kuusi.
 Tämä sarjakuvapäivä eroaa kaikista muista hyvin paljon. Se on nääs puukantinen saunakirja, jonka kannen hioin ja maalasin. Kirjan sivut oli hyvin erillaiset kuin missään muussa kirjassa mitä olen käyttänyt. Harmi, kun en tajunnut ostaa kerralla useampaa.
Osa päiviksen sivuista on vain eläimellistä sotkua, kun piirsin sekavissa mielintiloissa kauheita sekoiluja.


14.5.2012. Sarjakuvapäiväkirja seitsemän.
Sain kasattua jotenkuten itseni takaisin. Sen näkee heti piirtojäljestäkin. Päätin adoptoida kissoja, etten olisi niin yksinäinen. Kesällä adoptoin Malkolmin ja pari kuukautta myöhemmin Filiphin.

2.5.2012. Sarjakuvapäiväkirja seitsemän.
Tässä sarjakuvapäiväkirjassa usein tein merkintöjen värittämisen fiiliksen mukaan. Välillä oli akvarellia, välillä tusseja ja keskellä on pitkä pätkä merkintöjä jotka on tehty pelkästään pinkillä glitterilllä ja yliviivaustussilla.



29-31.10.2012. Sarjakuvapäiväkirja kahdeksan.
Melkein koko sarjakuvapäiväkirja kahdeksan on väritetty Faber Castellin maanväri-tusseilla. Ihastuin jotenkin tuollaiseen retro-väriseen ilmaisuun hetkeksi. Piirsin koko ajan päivistä vain suoraan tusseilla tässä vaiheessa. Vaikka henkisesti olin muussia, niin olin saanut piirtämiseen itsevarmuutta.

7-9.5.2013. Sarjakuvapäiväkirja yhdeksän. 
Päiväkirja yhdeksän on myös täysi erillaisia väri- ja välineyhdistelmä kokeiluja. Välillä saatoin tehdä sivuja just vain yhdellä kohdevärillä ja välillä käytin tuttuun tyyliin akvarelleja.
Minulla oli myös tuollainen iso versio itsestäni, joka milloin mitäkin syytöksiä minulle heitteli. Enpäs kiinnittänyt huomiota, että milloin se edes katosi sivuiltani. Ei asu nykyään enää kirjassani moinen mörkö.

31.5.2013. Sarjakuvapäiväkirja yhdeksän.
Voi luoja! Sitten löysin kirpparilta puhallustaikatussit. Hetken aikaa tein kaikki merkinnät niillä, koska ne oli superkirkkaat ja sekopäiset. Teippaan myös kaikki leffa-, ooppera- ja muut tapahtumaliput päivikseen.

HUH, ettei tämä olisi liian iso päivitys ja luettava kerralla, niin jaan tämän kahteen osaan. Tässä on ensinmäiset yhdeksän sarjakuvapäiväkirjaa ja huomenna tulee toiset yhdeksän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti