Välineet: pipetti, hierrinkivi ja mustetanko. (lol mustepala) |
Miksi mustetanko eikä pullomuste?
Pullomuste tehdään siitä ylijäämästä, joka ei ole niin laadukasta kamaa tankoihin. Pullomusteessa on myös happoa, joka hitaasti tuhoaa metalliset kynänterät ja siveltimien holkit. Tanko ei voi räjähtää repussa ja sotkea paikkoja. Harvemmin myös hierinkivi voi kaatua, kuten pullot voi tehdä ellet teippaa niitä pöytään tai alustaan.
Tanko myös kestää tosi kauan eikä se mene vanhaksi, vaikket vuosiin käyttäisi sitä. Minulla on ensimäinen tankoni menossa ja siitä on kulunut pari milliä kolmessa vuodessa (ja joo, se on palasina. Siitä lisää alempana). Pitemmän päälle säästät rahaa.
Itse myös henkilökohtaisesti tykkään musteen hieromisesta ja siitä koostumuksesta.
Viisi pisaraa hierinkivellä (joka on likainen). |
Musteen valmistus
Tarvitset:
- mustetanko
- hierrinkivi
- pipetti tai sivellin
- paperia testaukseen
- vettä
Aluksi laita hierinkivelle pipetillä tai siveltimellä pari pisaraa vettä (kuvassa on viisi pisaraa). Oikeasti vain pari pisaraa riittää. Tässä tapauksessa vajari on parempi ko överi.
Sitten ota mustetankosi ja hiero sitä veteen pyörittämällä. Ei tarvitse painaa kovaa.
HUOM. Erittäin, erittäin, eeerittäin tärkeää on kuivata mustetanko hyvin hieromisen jälkeen paperilla tai rätillä, ettei tanko lohkea (kuten minun tangolle kävi).
Valmis muste ei ole vesimäistä, vaan paksua ja melkein kuin laihaa kermaa. Mitä paksumpaa se on, sitä mustempaa saat tehtyä. Et voi oikeastaan tehdä liian paksua tai ainakaan minä en ole koskaan onnistunut tekemään.
Minä tykkään maalatessa tehdä valmiiksi ainakin kolme sävyä, joilla maalaan. Laitan pipetillä tai siveltimellä vettä hierinkiven uraan, mutta voit käyttää esim. jääpalamuottia tai pieniä kippoja tai mitä keksitkään. Minulla oli joskus kaupasta sellainen jokin tuttipullotikkari-muovinen-alusta-asia. Se oli tosi hyvä.
Sävyjen asteet voit oikeastaan vain itse määrittää. En voi neuvoa mikä sävy sopii juuri sinulle. Testaamalla ja kokeilemalla voit oppia säätämään musteen vahvuutta.
Kannattaa kokeilla aina sävyä testipaperille ennen kuin lyöt siveltimen tai terän varsinaiseen työhösi. Jos mahdollista, niin testipaperin olisi hyvä olla samaa paperia kuin millä varsinainen työsi on, että saat oikean käsityksen vahvuudesta.
Jäikö mustetta yli? Laita se esim.diabeteslääke- tai mahahappobakteeri-puteliin. Myös vanhat filmipurkit on kelvollisia. Itse rakastan päivän vanhaa, paksua mustetta. Kuivuneen musteen voi herättää eloon laittamalla sinne pari pisaraa, mutta se tuppaa jäämään haaleaksi aina. Koita siis hieroa oman tarpeesi mukaan mustetta.
Musta, mustempi ja musta. |
Itse maalaan musteella laittamalla pienen pisaran haluttua sävyä kohtaan jota maalaa ja levitän sen puhtaalla siveltimellä. Joskus laitan etukäteen pisaran vettä työhön ja levitän sen haluttuun muotoon. Sitten laitan siihen levitettyyn pisaraan mustetta ja annan sen levitä haluttuun muotoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti